“Ne nalagam si pritiska zaradi uspehov v sezoni!”

06. 03. 2022

V Pekingu so se začele paralimpijske igre. Tekmovanje, ki po tradiciji sledi olimpijskim igram, bo imelo tudi tokrat nekaj slovenskega pridiha. Z le enim udeležencem, Jernejem Slivnikom, ki pa ima kljub mladosti že paralimpijske izkušnje in gre v Peking z dobro popotnico s svetovnega prvenstva.

Čeprav bo slovenska odprava številčno majhna, z le enim aktivnim udeležencem, pa udeležba morda ne bo več samo simbolična. Najboljši slovenski parasmučar Jernej Slivnik bo namreč nastopil na že svojih drugih igrah, ki jih pričakuje optimistično, tudi zaradi uspehov v tej sezoni. Na januarskem svetovnem prvenstvu v Lillehammerju je bil namreč četrti in sedmi, s čimer je napovedal boj za visoka mesta tudi na igrah v Pekingu.

In kljub mladosti je Slivnik na tem področju že “stari maček”. Ko je bil star 17 let, je že tekmoval v Pyeongchangu. Takrat je v slalomu dosegel 12. mesto, v veleslalomu je odstopil. Na svetovnem prvenstvu leta 2019 pa je bil deseti v slalomu ter 17. v veleslalomu. Januarska popotnica s SP pa sta četrto mesto v slalomu in sedmo v veleslalomu.

“Pritiska si zaradi teh voženj na Norveškem ne želim nalagati. Sta bolj dobri potrditvi in napoved za Kitajsko, si pa želim to seveda prenesti tudi na igre,” je na brniškem letališču pred odhodom dejal Slivnik. Slovenska odprava v Peking 2022 se je na igre odpravila v sredo. Slavnostno odprtje iger bo danes, Slivnika nastopa v tehničnih disciplinah, veleslalomu in slalomu, čakata 10. in 12. marca.

“Ne glede na to, kaj se dogaja po svetu, se s tem ne želim obremenjevati. Imam ekipo, ki počne stvari, da sem čim bolj neobremenjen, da se lahko osredotočim samo na smučanje. Mislim, da sem se do zdaj dobro izogibal vsemu temu in upam, da bo šlo tako tudi naprej,” je mladi smučar napovedal, kako se loteva priprav na iger.

Za zdaj ostaja pri dveh nastopih, čeprav se je pred igrami poigraval z zamislijo, da bi se lotil še superveleslaloma. A načrte mu je prekrižala tudi okužba.

“Ta nastop v superveleslalomu in kombinaciji je padel v vodo. Skoraj pred mesecem dni sem zbolel za korono in nisem mogel v Švico, da bi lahko dobil točke. Zdaj se osredotočam samo na slalom in veleslalom, upam, da bo v naslednji sezoni še kakšna priložnost za hitre discipline,” pravi Slivnik in dodaja: “To mi je vzelo nekaj treninga, a sem že nekaj tednov v pogonu, treniram in verjamem, da bom 10. in 12. marca najboljši.”

“Želim si boljši rezultat v veleslalomu, ker bom tam začel. Če bom tam dosegel dober rezultat, bom šel toliko lažje na slalom. Nekaj informacij sem z olimpijskih iger od smučarjev že dobil. Osnovno sliko imam, pravo predstavo pa bom dobil šele, ko bom sedel v monoski in se zapeljal po snegu,” je o željah in prilagoditvah na drugačen sneg na Kitajskem razmišljal Slivnik.

“Upam, da se bom lahko dobro prilagodil. Zdaj bo tam bolj toplo kot med olimpijskimi igrami. Bom videl prvi dan, kako mi ta sneg odgovarja,” je o tej, na olimpijskih igrah zelo odmevni temi, dejal mladi Hrušičan.

Ker je edini športnik, bo seveda tudi zastavonoša na slavnostnem odprtju in ob koncu iger. Ga takšna vloga morda obremenjuje ali pa je to le čast, ker predstavlja svojo državo? “To je predvsem čast, mislim, da kakšnih zapletov ali pritiska ne bi smelo biti. Samo s ponosom bom nosil zastavo in to bo ena lažjih in lepših obveznosti, ki jih bom imel tam.”

Čeprav igre ne bodo prve, bo nekaj tiste prave športne treme ostalo, pravi Slivnik: “Nekaj treme zanesljivo bo. Pred vsako tekmo je nekaj pozitivne treme, upam, da bo tako tudi na Kitajskem, bodo pa te igre zanesljivo drugačne kot tiste prve.”

Tekst: STA
Foto: Sportida