Jernej Slivnik je 21-letni vrhunski parašportnik s Hrušice pri Jesenicah. Slivnik se je zapisal paraalpskemu smučanju, tekmuje v svetovnem pokalu, v minulih letih je nastopil na svetovnem prvenstvu in paralimpijskih igrah. Danes pod taktirko trenerja Romana Podlipnika tekmuje v veleslalomu in slalomu.

Gal Jakič

Slivnik je paraplegik, pri petih letih je doživel prometno nesrečo. Smučal je že pred nesrečo, po nesrečnem dogodku pa ga je zanimalo le, če bo še kdaj smučal. To mu je uspelo. Nad paraalpskim smučanjem ga je navdušil tudi naš nekdanji paralimpijec Gal Jakič, ki se je s Slivnikom spoznal na Univerzitetnem rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani, srečala in dodobra spoznala pa sta se na redni letni rehabilitaciji v Termah Čatež. Slivnik se je z monoskijem, tako se imenuje za invalide, prilagojena smučarska naprava prvič srečal pri devetih letih, na predstavitvenem taboru za invalide v Kranjski Gori, ki ga je organiziral slovenski paralimpijec Gal Jakič. Slivnik smuča od leta 2009.

Roman Podlipnik

Slivnik se tako s smučanjem ukvarja že 11 let, na profesionalni ravni pa zadnjih pet let. Zadnjih pet let trenira pod okriljem trenerja Romana Podlipnika, sicer gimnazijskega profesorja športne vzgoje. Za kondicijsko pripravo Slivnika skrbi dr. Mitja Bračič. Sprva je bil Slivnik desetletje član SK Radovljica, od lanskega leta pa je član ASK Kranjska Gora.

Nizozemska

Jernej je leta 2015 odšel na prvo tekmovanje na Nizozemsko (v mestu Landgraaf), kjer je na svoji prvi tekmovalni tekmi v mladinski konkurenci tudi zmagal. Januarja 2016 je kot 15-letnik debitiral na tekmi svetovnega pokala v paraalpskem smučanju, kot predtekmovalec je nastopil v Kranjski Gori.

V sezoni 2016/2017 je dosegel paralimpijsko normo, to je ponovil tudi za letošnje paralimpijske igre, ki se v Pekingu začnejo 3. marca.

Na paralimpijskih igrah v Južni Koreji je 2018. v slalomu dosegel lepo 12. mesto, v veleslalomu je odstopil. Na svojem prvem svetovnem prvenstvu, ki sta ga leta 2019 družno gostila Kranjska Gora in Sella Nevea, pa je bil 10. v slalomu ter 17. v veleslalomu. Letos je na svetovnem prvenstvu v Lillehammerju svoji uvrstitvi bistveno popravil: 7. je bil v veleslalomu, 4. pa v slalomu.

Prvič v superveleslalomu in kombinaciji

V lanski sezoni je dosegel dve zmagi v evropskem pokalu: dvakrat je bil najhitrejši na veleslalomu v Kaurentalu. V svetovnem pokalu pa se je dvakrat zavihtel na 4. mestu v slalomu, bilo je 22. in 23.1. 2021 v Veysonnazu. Ob koncu lanske sezone je na štirih tekmah odprtega prvenstva Avstrije dosegel krstno zmago v kombinaciji, prvič pa je nastopil tudi na superveleslalomski tekmi.

Letos najvišje 8.

V letošnji sezoni se meri v evropskem in svetovnem pokalu. V EU pokalu ima dve tretji mesti v slalomu, v najmočnejši konkurenci svetovnega pokala pa se je najvišje zavihtel 20.12. 2021, ko je bil 8. na slalomu v St. Moritzu.
Slivnik končuje šolanje na gimnaziji na Jesenicah, v tamkajšnji srednji šoli pa ima veliko podporo in razumevanje celotnega učiteljskega zbora na čelu z ravnateljico mag. Lidijo Dornig.
Slivnik po srednji šoli razmišlja pa o študiju kineziologije na Fakulteti za šport. Slivnikov vzornik je skorajda njegov sosed rojak hokejist Anže Kopitar, Jernej je tudi ambasador programa Postani športnik, ki sta ga z namenom motivacije in vključevanja mladih invalidov v športne aktivnosti Zveza ŠIS – SPK in Lidl Slovenija razvila pred leti.