Jernej Slivnik z izjemnima vožnjama do rezultata kariere

19. 01. 2022

Slovenski parasmučar 21-letni Jernej Slivnik je navdušil na svoji prvi tekmi na svetovnem prvenstvu v Lillehammerju. V veleslalomu je zasedel končno 7. mesto, po prvem teku je bil še mesto višje. Svetovno prvenstvo v paraalpskem smučanju bo sklenil v petek, 21.1., ko ga dopoldan čaka še slalom.

 

Po prvem teku 5., na koncu 7.

Za Slivnika je to prvi vrhunec sezone, drugi pa bodo prihajajoče paralimpijske igre, ki se začnejo 4. marca v Pekingu. Jernej je dokazal, da sta s trenerjem Romanom Podlipnikom dobro tempirala formo za prvi vrhunec. Na veleslalomu je Slivnik navdušil. V prvem teku je bil odločen in napadalen, zato končno 5. mesto ni presenečenje. V drugo je morda odpeljal za odtenek bolj rezervirano, na srečo pa ga ni zmedla niti napaka v drugi polovici proge, kar je bilo na koncu dovolj za 7. mesto.

Svetovni prvak med sedečimi smučarji je postal Norvežan Jesper Pedersen, ki je slavil s časom 2:14,42. Srebrn je bil Poljak Igor Sikorski (+6,51), bronast pa Američan Andrew Kurka (+6,83). Slivnik je bil sedmi s časom 2:26,66. Z obema programa je opravilo 16 smučarjev, peterica je odstopila v 2. teku. V sneg je končal tudi Nizozemec Jeroen Kampschreur, ki je bil prvi po prvem teku.

Zahtevna proga

»Počutim se super. Predvsem sebi in drugim sem dokazal, da nisem lahko le med 10, ampak tudi med peterico najboljših, če odpeljem, kot znam. Resnično mi je v prvo uspela vrhunska vožnja. V drugem teku sem želel še nekaj dodati. Brez kalkulacij sem odpeljal, žal pa na prelomnici naredil napako, ki me je stala nekaj mest. A sem od napake naprej spet smučal odločno, ujel sem ritem in pokazal tisto pravo smučanje. Proga je bila zelo zahtevna in vredna naslova svetovnega prvaka,« je po prihodu v cilj povedal Jernej Slivnik, ki meni, da je bila prva veleslalomska vožnja njegova najboljša v karieri.

»Vesel sem rezultata, a sem tudi toliko samokritičen, da sem zavedam, da bi bil lahko brez napake tik pod stopničkami,« dodaja Slivnik, ki ga v petek čaka še slalomska tekma.

»Danes bo lahko zaspati po takem rezultatu. Na petkovi tekmi bom lahko še več tvegal v želji, da še popravim rezultat,« je še povedal 21-letni Hrušičan.

Debitiral leta 2019

To je za Slivnika že 2. svetovno prvenstvo. Na tej ravni tekmovanja je prvič nastopil že pred tremi leti. Na svetovnem prvenstvu, ki sta ga leta 2019 družno gostila Kranjska Gora in Sella Nevea, je bil 10. v slalomu ter 17. v veleslalomu.

Svetovni in evropski pokal

Jernej se v letošnji sezoni meri v evropskem in svetovnem pokalu. V evropskem pokalu ima dve tretji mesti v slalomu, v najmočnejši konkurenci svetovnega pokala pa se je najvišje zavihtel 20.12. 2021, ko je bil 8. na slalomu v St. Moritzu.

Slivnika na športni poti podpira njegov osebni sponzor LIP Bohinj. Tudi v novi tekmovalni sezoni Jerneja podpira Združenje slovenskih žičničarjev-GIZ (ZSŽ), ki združuje upravljavce žičniških naprav in smučišč. Vabljeni k obisku njihove spletne strani.

Foto: Sportida