Jernej Slivnik ima za sabo močno ekipo

03. 03. 2022

Na bližnjih paralimpijskih igrah v Pekingu bo imela Slovenija le enega aktivnega udeleženca. A za Jernejem Slivnikom, ki bo kljub le 21 letom že drugič udeleženec takšnega tekmovanja, stoji močna ekipa. Vsi v slovenskem taboru upajo, da mu bodo olajšali vse netekmovalne izzive, da se bo lahko posvetil samo nastopoma.

Slivnik bo na igrah v Pekingu nastopil na dveh tekmah v kategoriji sedečih smučarjev. Začel bo z veleslalomom, ki bo 10. marca na sporedu ob 2.30 in 6. uri zjutraj po slovenskem času, dva dni pozneje pa bo (ob 2.30 in 5.30) na vrsti še slalomska tekma.

Vodja ekipe na Kitajskem bo Roman Jakič, ki se zaveda, da bodo igre posebne, ne le zaradi koronskih razmer, ki krojijo športne dogodke zadnja leta, pač pa tudi zaradi izbruha vojne v Ukrajini.

“Zgodba je nekoliko žalostna, ker je vojna v Ukrajini. Kar pa se tiče priprav in odhoda, pa je vse pod kontrolo. Zdravi smo vsi, razen našega zdravnika, ki je ostal doma, ker je zbolel. V petek je odprtje, potem se pripravljamo na oba Jernejeva nastopa. Vedno je dobro, da so pred nami olimpijci, ker dobimo nekaj dodatnih informacij. A načeloma poteka vse dobro, če si v mehurčku in olimpijski vasi. Računam, da bodo, kar se tiče logistike, Kitajci delali z odliko. Vse, kar smo se dogovorili doslej, je držalo,” je o tej posebni plati iger dejal Jakič.

Curling je bil blizu

“Jernej bo nosilec zastave kot edini udeleženec. Logistično to pomeni, da se moramo iz alpske vasi pripeljati v Peking. A mislim, da težav ne bo, prevozi naj bi delovali. Je pa tudi odprtje toliko prej, da ga ne bo zmotilo, tako da ta transport ne bo obremenjujoč,” je o tem, da bo imel Slivnik tudi vlogo zastavonoše, dejal Jakič.

Sestava spremljevalne ekipe je večja kot na zadnjih igrah. “Tudi jaz bi si želel imeti večjo ekipo, curling je bil zelo blizu, da bi prišel zraven. Upam, da bomo s pokrovitelji in finančnimi investicijami v zimske športe lahko na naslednjih igrah v Italiji že imeli več kot enega tekmovalca,” o za zdaj še majhni tekmovalni ekipi pravi Jakič.

O pričakovanjih pa je bil diplomatski: “Tudi Jernejeve ambicije so zelo visoke, sploh po teh rezultatih na SP v Lillehammerju. Ne bi rad napovedoval, a je sposoben biti znotraj deseterice in je pripravljen na naskok na visoka mesta. Bomo videli, kakšne bodo razmere, kako nam bo odgovarjalo vreme in hrib. A kljub mladosti je izkušen, videl je, kako to funkcionira in ga samo vzdušje ne bo presenetilo ali zmotilo.”

V ekipi je letos tudi nekdanji paralimpijec Gal Jakič, ki zdaj sodeluje s Slivnikovo ekipo: “Z Jernejem smo delali na začetku, mu dajali vsebinsko podporo, potem pa, ko sta s trenerjem Romanom Podlipnikom postala samostojna ekipa, je bila moja takratna vloga bolj motilec kot pomoč. Zdaj skušam v stranski vlogi pomagati, kjer lahko. Roman je super trener, Jernej pa tekmovalec. Želim jima dobre igre, jaz pa bom pomagal, kjer bom lahko.”

Trener Roman Podlipnik, ki Slivnika spremlja že dolgo, pa meni, da njegovega tekmovalca največji uspehi šele čakajo: “Jernej je velik talent, res je, da je imel težave v preteklosti in ga je bilo treba počakati. Po drugi strani pa je napredek iz leta v leto in sem prepričan, da še ni rekel zadnje besede. Čez nekaj časa bo sposoben doseči vrhunske izide.”

Po doseženem na SP v Lillehammerju ni bil presenečen: “Uspelo mu je, da je vožnje s treningov prestavil še na tekmo. Na Norveškem se je sproščeno odpeljal in verjamem, da bo v tej smeri nadaljeval. Ne bo enostavno, da bi to ponovil, a lahko doseže še kaj več.”

Med pripravami na igre je sistem sicer zmotila okužba s covidom, a so v slovenski ekipi prepričani, da resnejših posledic vseeno ne bo. “Imeli smo smolo, prišlo je do okužbe in je bil doma. Zelo dober trening v Kranjski gori je tako ostal na isti ravni, bolezen pa se ne pozna, saj mislim, da je kondicijsko dobro pripravljen. Verjamem, da se je vrnil na raven, kjer je že bil in da se bo s tema tekmama uspešno spopadel.”

Zgodba zase med OI je bil sneg, na katerega se nekateri nikakor niso mogli navaditi. A trener slovenskega paralimpijca se s tem ne obremenjuje. “Videli bomo, kakšne bodo razmere. V naslednjem tednu se bo precej otoplilo in sneg bo drugačen. Mogoče celo bolj podoben našemu, na katerem treniramo. A za vse bo enako, o tem nima smisla izgubljati besed.”

In s čim bi bil Podlipnik kot trener zadovoljen? “Realnost je okrog desetega mesta, vedno pa je možnost, tako kot na SP, da se zgodi kaj boljšega. To je sposoben doseči, ne bi mu pa tega nalagal. Naslednje igre v njegovi bližnji Cortini pa bodo tiste, ko se bo že lahko potegoval za najvišja mesta.”

Dodajmo ob tem, da je moral zavoljo zdravstvenih težav doma ostati zdravnik Tom Cvetkovič.

Tekst: STA
Foto: Sportida